söndag 19 maj 2013

Underbara problem

Det var ett par veckor sedan jag lade in något här. Mest beror det på att jag har skämts för vad jag har gjort, å alltså helt inte berättar om det. Men, varför dölja..?

Jag började på en barnklänning ifrån Sandnes
Jag menar - hur söt är den inte..? Svårighetsgrad? Det är ett barnplagg, hur svårt kan det vara..?

Jo, det kan det. Klänningen stickas nedifrån och det är en maaaaassa flätor. Nu vill jag åter igen påpeka att jag lärde mig sticka i början av året = jag kan inte så mycket. Det här är andra projektet jag gör med flätor. Första var en underbar mössa med en fläta i kanten. Världens snyggaste fläta förresten - kan varmt rekommendera Lisas Bjomal.

Ok tillbaka till klänningen. Än så länge inga problem. Stickar glatt på med mina rundstickor. Kommer till partiet där det är dags att byta färg. Nytt moment, helt nytt för mig. Men hallå, hur svårt kan det vara? Minskade ner antalet maskor på sista varvet och dyker ner i grangömman för att få upp nästa färg. Stickar runt ett varv.

Det här var ju inte så svårt. Kollar mönsterrapporten - en färg till..??? Ok, ner i garngömman igen och upp med nysta 3. Nu börjar stickorna kärva och jag får inte upp maskorna. Slangen är för kort så maskorna fastnar...? Kämpar på ett varv till, nu med färgbyte var och varannan maska. Å jag trasslar inte ens till mina nystan - bra där.

Nytt varv. Kollar mösterrapporten - en färg till..???? Ge dig..! Ok, ner i gömman å upp med ett nystan till. Bara tre färger på varvet, så det är bara att släppa en av färgerna. Maskorna blir svårare och svårare att få upp på stickan. Varje maska kräver en minut för att få upp (det är runt 200 maskor på ett varv) - behöver jag säga mer..?

Nu är jag inte personen som ger upp i första hand. Ut på nätet å kollar. Visst finns det något som heter Magic Loop? Har för mig att jag sett folk sticka sockar på rundstickor. Det måste vara grejen.

1 timme senare när jag har fattat vad det går ut på, och jag har bytt (200 maskor som sitter fast) till en långre slang så provar jag Magic Loop. Jaaaa naturligvis tog jag en för kort slang. Vad tänkte jag med..?

Efter ha slåtts med mina 200 maskor en gång till så sitter de nu på min längsta slang. Glad i hågen (näh du, börjar bli rätt irriterad) sätter jag igång. 4 färger och magic loop. Hur i **** blir jag av med glappet som blir vid vecken där Magic Loop gör sin grej. Det här blir inte snyggt...

Ok, nu har jag ett par saker att välja mellan:
  1. Ignorera hur det ser ut
  2. Byta tillbaka till min minsta slang å kämpa vidare maska för maska
  3. Bortse ifrån mönstret och bara sticka med en färg
  4. Bestämma sig för att det är ett UFO
  5. Inse nederlag och repa upp
Jag bestämmer mig för att det här blev lite för svårt för min del. Jag kan inte sticka med 4 färger, flätor över allt och med magic loop. Inte min grej, inte alls..! 1 timme senare är den halvfärdiga klänningen snyggt och prydligt uppnystat och nedpackat i en påse. Den påsen skall jag ge bort till någon bättre behövande, som KAN sticka.

Vad jag borde ha gjort är att ringa min syster innan jag repade upp. Det finns ju ett alternativ till, som jag dessutom är välbekant med - strumpstickor..! Varför tänkte jag inte på det för? Ja ja, gjort är gjort - och det är någon annan som skall få sticka upp den.

Det var en vecka sedan. Nu har jag börjat på en liten kofta istället. En färg å 16 flätor på ett varv. Där alla flätor inte går åt samma håll.... spännande spännande. Återkommer kring det....

Nu är helgen slut för den här gången.

söndag 5 maj 2013

50% Spectra & 100% Helg

Spectra flyter sakta men säkert på och den är nu till 50% klar. Den är inte det minsta krånglig att sticka och det flyter på utan några större missöden.
 
 
Jag har börjat sicka baklänges då å då för att få lite variation. Men får hela tiden ge upp när jag kommer till det svarta partiet. För hur stickar man en avig maska baklänges? Har inte riktigt fått in det i huvudet, men kan inte heller säga att jag har ansträngt mig speciellt mycket.
 
Jag tror att jag skall ge det lite tid, för det börjar ta lite på ena armen av att hålla på att lyfta arbetet helt tiden (förkortade varv). Och eftersom det är färgbyte på varje varv, måste jag lyfta arbetet så att inte garnen tvinner ihop sig.


Sedan har det fruktansvärda hänt - jag har spillt kaffe på min favorittröja...!!! Inte en stor fläck, men den syns. Bestämde mig för att kasta in tröjan i tvättmaskin (för första gången). Bara det i sig är ju ett orosmoment. Allt gick bra...


 
...förutom att fläcken är kvar. Tröjan är i en del och inget har färgat av sig på något annat. Men - hur skall jag få bort kaffefläcken? Åter igen - någon som har någon bra idé?


100% av helgen har nu passerat, och det är dags för mig att hoppa isäng och sova. Det blir jobb imorgon - för första gången sedan i början av veckan. Å jobb innebär att det inte blir så mycket sticka på några dagar.

lördag 4 maj 2013

Inspiration å garnbeställning

Jag har ju i ett par dagar velat ta tag i något som är färglatt å helt inte ett för stort projekt. Vad passar då inte bättre än barnkläder? Det är vad jag inbillar mig i alla fall. Ut på nätet och kollat runt lite å fastnade för ett par barnplagg hos Sandnes.

Beställde garn till den här tröjan/jackan i Alpakka Silke Baby. Tror det kommer känns lite lyxigt
 

Beställde garn till den här tunikan också, men jag har inte en  aning om det blev Sandnes Mini Alpakka eller Mini Duett. Syster vet nog bäst (det är hon som packar å skickar garnet till mig)

 
Dessutom så har hon packat med rundstickor så jag kan börja på den här tunikan, som ligger i påsen å bönar om att få bli påbörjad. Mandarin Petit heter garnet till den här
 
 
Just det, ett nystan till med Kampes raggsocksgran blev packat också, så jag kan göra färdigt andra sockan till Niclas.


fredag 3 maj 2013

Panikstickning

Efter lunch idag fick jag ett frispel. Jag bara måste få sticka på något annat, bara en liten stund. Ner i min lilla påse. Ja, den är fortfarande liten med ganska få garnnystan i. Alltså har jag inte såå mycket att välja mellan. Så, vad åkte upp på stickorna om inte ett blå, svart å vitt raggsocksgarn.


Det är inte så länge sedan jag stickade på ett par sockar, men oj vad jag har saknat mina mordvapen. Pinnarna står ju åt all håll å kanter de första varven. Å granet är ju som att sticka med båttampar, lite annorlunda mot Manos Silke som är i det andra projektet. Sticka en liten stund å så var resåren klar.


Jaha, då var det dags att byta till 4,5 för att börja slätstickningen. Inga kruseduller på det här sockarna inte. Med klassiskt raggsocksgran tycker jag det ser bäst ut med släta eller ribbstickade sockar. Det jobbiga är att jag har en känsla av att jag håller på att paniksticka. Inte panik för att jag måste blir klar. Panik för att jag bara måste göra något annat än Spectra. Varför känner jag så..?


Redan förbi hälen å det har inte ens ätits middag än. Tror det är dags att lägga ifrån sig stickningen en en stund å få i sig lite mat. Underbar fläskfilé i currysås (äkta Thailändsk) med pasta. Till och med jag som inte har någon smak kvar (otrevlig förkylning) kände att det smakade riktigt gott (å mycket vitlök).

Tack för maten Niclas ;)

Stickningen åkte upp igen, å innan jag visste ordet av var det sickat å klart för tån, å sista maskan stickad.


Lika bra att fästa trådarna på en gång. Hör syrran alldeles för ofta säga "Jo den blev klar för ett tag sedan, skall bara fästa trådarna". Sagt som gjort, stoppnålen fram å trådarna avklippta.


Gött, ser ut att passa också. Ledsen Niclas, men jag har inte mer garn så jag kan sticka den andra på en gång. Jag får se till att skaffa ett nystan till först. Men det är väl inte någon brådska, det är ju flera månader kvar till nästa vinter ;)

Å så var det samma frågeställningen igen - vad skall jag sticka på nu då? Kanske skall ta en kik i min lilla garnpåse imorgon igen? Kanske har det krypit dit något nystan jag inte har sett..? Vi får se imorgon...

Närmar mig sakta normaltillstånd

Efter att ha varit totalt sänkt ett par dagar i feber börjar jag sakta komma tillbaka till livet igen. Igår blev jag feberfri - tror jag kan ha tvingat kroppen till det (skulle kännas väldigt mycket som jag). Insåg på förmiddagen att det var torsdag, vilket i mitt liv innebär - bridgekväll.

Yes, en av mina heliga kvällar som så gott som inget kan prioritera bort. Sjukdom är en av de saker jag gör att jag försöker få in en ersättare. Ordinarie ersättare 1 och 2 kan inte, 3dje svara inte... panik... Ringer en i laget (som känner halva bridgestockholm) och ber om hjälp. Hon får inte heller tag i någon. Vad göra? Lämna walk over och förlora med 0-18 utan att ens ha förtjänat det, eller bita ihop och ta sig in till stan å göra sitt bästa?

Kvällen slutade riktigt bra. Vinst med 17-13 - jippi - första vinsten för i år ;) Grattis till oss.

Idag har stickningen fått komma fram igen.


30 mönstervarv klara = 35% klar. Nu skulle jag vilja ha en stickning att byta av med en stund. Men, med min avsaknad av rundstickorna jag behöver (hjälp mig syster) så är det typ raggsockar jag har att altinera med. Jag vill ha en sommarstickning nu.

Efter ha tillbringat en timme på Ravelry utan att ha hittat något inspiration kan bara betyda en sak. Jag är fortfarande sjuk. Jag kryper nog upp i min fotölj igen med min stickning. Vågar inte sitta ute, även om det ser helt underbart ut. Först frisk - sen njuta - visst?

onsdag 1 maj 2013

För sjuk för att sticka

I förrgår när jag började känna mig sjuk, såg jag fram emot ett par dagar i min mysstol, en stickning i knät och någon säsong av nåt på datorn. Men nähä då, inte. Min stol känns som om den bara står och retar mig i hörnet, med stickningen skönt liggande på armstödet.


Det är otroligt vackert väder ute, försökte mig på att sitta på altan en liten stund. Men solen är för varm. Hallå - å när blev den det..????


Jag får nog inse att jag är för sjuk för att sticka. Å är jag det, då är det inte något annat jag kan göra heller, förutom att inta ryggläge i soffan och titta upp i taket.


Hoppas ni får en riktigt skön onsdag, och att ni är ute i det vackra vädret. Själv tänker jag ligga här inne och tycka synd om mig själv ;)